fbpx

A light blue kitchen

Light blue Scandinavian Shaker Kitchen

Ett litet blågrått kök för tio personer

I Kungsladugård i Göteborg byggdes på 20-talet ett bostadsområde som var tänkt för familjer ur arbetarklass och lägre tjänstemän. Nästan hundra år senare bor här idag Liselotte och Johan, i ett hus daterat 1922.

Deras hus är ursprungligen byggt för att husera fyra familjer, men det har sedan dess har blivit omgjort till ett parhus.

“VÄGGARNA PRYDDES AV GLASFIBERVÄV…”

När paret köpte sitt hus under hösten 2018 fanns dock inget av 20-talscharmen kvar. Huset hade renoverats på 80-talet. Johan berättar:

– Köket bestod av gamla 80-talsstommar och väggarna pryddes av glasfiberväv…

Men sedan Liselotte och Johan tog över huset har det hänt mycket. Till exempel står här nu ett handbyggt kök från SKANDINAVISKA SHAKERKÖK, målat med linoljefärg i en ljusblå nyans.

– Vi har försökt ta tillbaka husets ursprungliga utseende. Vi tyckte därför att shakerstilen passade bra här i vårt 20-talshus.

SNEDA HÖRN OCH SPECIALBYGGDA SKÅP

De började att rita upp sitt kök själva, och fick sedan assistans av Skandinaviska Shakerkök. Vissa skåp behövde justeras för att passa in.

– Måtten är ju inte direkt standard. Till exempel är det en sned vägg i hörnet så ett hörnskåp fick specialbyggas.

Bänkskivan är en SILESTONE i färgen Nymbus som matchar trägolvets sandiga ton. Att köksfläkten går ihop med färgen på köket är heller ingen slump.

– Köksfläkten kommer från FJÄRÅSKUPAN. Vi ville inte ha någon av deras standardfärger så vi blev otroligt glada när vi insåg att vi kunde få välja en egen, i samma färg som köket. Det valet är vi verkligen nöjda med!

1800-TALSDÖRR BLEV GRUNDEN FÖR SKAFFERI

Det ligger mycket planering och tankar bakom alla val i köket. Vad är de själva extra nöjda med?

– Det bästa med vårt är kök är ljusinsläppet, den centrala köksön, och att vi har diskhon vid fönstret. Det är härligt när man står där och diskar!

Liselotte och Johan berättar även om skafferiet. Hur de hittade en gammal avlagd dörr i Johans familjehus på Marstrand.

– Dörren är från 1800-talet och är en gammal balkongdörr som ingen använde. Våra snickare fick utgå från dörren och bygga skafferiet efter den.

I originalköket har det nämligen stått ett skafferi på exakt samma plats som det gör nu. Liselotte berättar att hon alltid drömt om att bo i ett äldre hus med skafferi, haspar på toalettdörrarna, en tvättlina i trädgården och andra charmigt gamla detaljer.

“VI RYMS ABSOLUT TIO PERSONER RUNTOMKRING KÖKSÖN!”

Detta har nu kombinerats med modernare detaljer, som spotlights i taket. Och köksön som har en central plats när de bjuder in vänner till middagar och fest. Trots att de flyttade in i början av december hann de bjuda in till julafton, nyårsafton samt en inflyttningsfest i januari.

– Köket är inte jättestort men vi ryms absolut tio personer runtomkring köksön!

EMALJ, MÄSSING OCH PASTELLBLÅTT

Knopparna i emalj och gammeldags mässing kommer från BYGGFABRIKEN i Göteborg och lamporna från IEMS.

Barstolarna har de beställt från nätet och var något av en chansning, berättar Liselotte. En mycket bra chansning som visade sig matcha lamporna och komplettera kökets ljust blå nyans perfekt.

“…VI PROVMÅLADE FLERA OLIKA NYANSER…”

Och ja, kulören! Det är ju inte allt för vanligt att man ser sådana blågrå toner i svenska kök. (Kulören heter förresten NCS S 3010-B).

– Vi har arbetat med en färgskala i pastell. Eftersom golvet fick en naturlig sandfärgad nyans, och likaså bänkskivan, så ville vi inte ha ett vitt eller grått kök. Därför kollade vi på kulörer som gick mot blått eller grönt.

– Sedan följde en period då vi provmålade flera olika nyanser för att jämföra. Vi kom tillslut fram till vårt val.

De lägger till:

– Sedan kan vi ju alltid måla om köket i framtiden om vi skulle vilja!

________________

Se fler bilder på köket HÄR.