fbpx

Why does not everyone paint with linseed oil paint?

VARFÖR MÅLAR INTE ALLA MED LINOLJEFÄRG?

Ärligt, härligt och naturligt eller svårjobbat, gulnande och långa torktider? Tankarna om linoljefärgen är många. I ett försök att skapa klarhet har vi pratat med Mikkel Selder, VD och grundare av SELDER & CO. Med 35 år inom branschen är Mikkel Selder en expert på området linoljefärg.

 

Varför förespråkar du linoljefärg över andra färger?

– Linoljefärg är en naturprodukt och en levande färg, berättar Mikkel Selder. Eftersom den är kemikaliefri, med bara en liten mängd lösningsmedel, är den även miljövänlig. Dessutom efterlämnar linoljefärg bara en behaglig svag doft av linolja.

Linoljefärg har en gammal historia och används idag flitigt inom byggnadsvård. Den består av en sammanblandning av raffinerad linolja och färgpigment som kvarnas samman – en metod för att blanda olja och pigment.

Färgen, som kan målas på nästan alla underlag, tränger in i underlagets porer och har en stark vidhäftningsförmåga och skyddar bra mot fukt.

 

Finns det något man inte kan måla med linoljefärg?

– Det skulle väl vara vanliga inomhusväggar. Det kan bli fläckigt där man har spacklat. Men helputsade väggar funkar fint att måla.

 

Är det så krångligt som många tror att måla med linoljefärg?

– Nej, det är inte så svårt. Men det finns variationer i rekommenderad torktid och tjocklek på lagren mellan olika märken (se faktaruta nedan för rekommendationer för Selder & Co).

– För att få ett bra utgångsläge rekommenderar vi alltid att man börjar med att grunda. Vissa material suger mycket färg och då kan det dessutom vara bra att olja innan. Sedan målar man färgen med en bra syntetpensel och strävar efter att få så jämna lager som möjligt.

– Arbetar man över stora släta ytor går det bra att måla med en lackroller med korta strån. Sedan efterstryker man med pensel. Det går även att sprutmåla färgen.

Med en ordentlig grundning täcker två färgstrykningar det mesta. Penslarna rengörs med grovsåpa – tänk på att aldrig ställa dem i vatten, det förstör penslarna.

– Ett tips är att ha ett par parallella penslar på gång samtidigt så att det alltid finns en torr pensel att arbeta vidare med om du håller på länge.

“INOMHUS HÅLLER SIG FÄRGEN FIN I MELLAN 30-40 ÅR UTAN UNDERHÅLL.”

Stämmer det att färgen gulnar med åren?

– Nja, det är så att färgen gulnar i mörka rum och ljusnar i dagsljus. Men detta sker över en lång tid och är inget man behöver oroa sig för särskilt mycket.

Förändringen i dagsljus kommer sig av att UV-strålar bryter ned bindemedlet i färgen vilket bidrar till att den förlorar i kulörglans. Ett lager olja löser detta problem. Inomhus håller sig färgen fin i mellan 30-40 år utan underhåll, förutsatt att rummet har normalt dagsljus.

 

Är den färdigmålade ytan känslig?

– Linoljemålade ytor tål egentligen allt utom starkt alkaliska lösningar – vätskor med högt ph-värde, 10 och högre. Det kan ge frätskador. Linoljesåpa ska absolut inte användas på linoljefärg eftersom det löser upp färgen.

– Överhuvudtaget är såpa alkalisk och ska inte användas. Istället kan man rengöra de målade ytorna med ett milt rengöringsmedel som har lågt eller neutralt ph-värde. Ph-värdet går att läsa på förpackningen.

 

“DET VAR FÄRGINDUSTRIN SOM LÄRDE KONSUMENTERNA ATT DET ÄR NORMALT ATT BEHÖVA MÅLA OM VART FEMTE ÅR.”

Om linoljefärg är bra på alla sätt, varför använder inte alla linoljefärg alltid?

– Det undrar vi också! När man bytte system till syntetiska färger på grund av råvarubrist blev resultatet färger som var lätta att måla med, vilket uppskattades av många.

– Vad man inte tänkte på var att man gick från penetrerande färg till klistrande. När färgen bara lägger sig som ett lock blir det helt tätt innanför vilket kan leda till att det ruttnar.

– Det var färgindustrin som lärde konsumenterna att det är normalt att behöva måla om vart femte år och däremellan tvätta sina fasader för att de ska hålla sig fräscha. Hade man sagt det till människor på 20-talet hade de inte accepterat det.

Fakta: SELDER & CO

 

  • Selder & Co’s linoljefärg är både Svanen-märkt och har högsta betyg i Byggvarubedömningen.
  • Selder & Co’s linoljefärg går att få i alla NCS-kulörer.
  • Selder & Co’s linoljefärg ska målas i något tjockare än vad som ofta förespråkas av andra märken.
  • Torktiden ligger på ca 24 h om den målas inomhus. Ute är torktiden något längre beroende på förutsättningar.