fbpx

Which stone countertop should you choose for your kitchen?

Cream colored Scandinavian Shaker Kitchen Buster Punch T-bar Steel Plate

VILKEN STENSKIVA SKA MAN VÄLJA TILL SITT KÖK?

Det finns en uppsjö av bänkskivor att välja mellan när man ska sätta finishen på sitt nya kök. Men vad bör man tänka på när det gäller material, design och hållbarhet? 

 

Vi frågade med Anna Granstig – Marketing Coordinator i på COSENTINO Scandinavia:


Vilka material är mest populära just nu?

 

– Vi ser nya trender i vilka bänkskivor som kunderna väljer, berättar Anna Granstig. Länge har laminatbänkskivor varit det vanligaste i Sverige, men även trä och rostfritt stål har varit vanligt förekommande.

 

‘MARMOR, GRANIT OCH KALKSTEN ÄR POPULÄRARE ÄN NÅGONSIN.

– På senare år har naturstenen tagit en allt större plats. Kunderna vill helst ha sten om de kan. Marmor, granit och kalksten är populärare än någonsin. De har ökat stadigt i försäljning. 

Anna Granstig berättar vidare att trenden med mer kulör i köken – i kontrast till alla vita kök från senaste decenniet  – påverkar valen av bänkskivor.

– Överlag vågar människor föra in mer färg i sina kök. Man väljer därför gärna bänkskivor som går mot mörkare eller varmare färger. Även material med mer mönsterbild har blivit populära. 

– Val av bänkskiva påverkas såklart också av vilken stil köket har.

‘Klassiska kök som bistro, shaker och lantkök passar fint tillsammans med bänkskivor som har naturstensutseende.’

Så det finns olika bänkskivor som passar ihop med olika köksstilar?

– Absolut! Jag brukar säga att varje typ av kök passar med en viss typ av sten. Klassiska kök som bistro, SHAKER och lantkökpassar fint tillsammans med bänkskivor som har naturstensutseende. Mer moderna och minimalistiska kök passar bra med enfärgade matta eller polerade ytor.

– Man brukar även vilja skapa kontrast genom att para ihop blanka köksluckor med en matt bänkskiva och matta luckor med en blank bänkskiva. Det ger en snygg helhet.

– I den trendiga nya köksdesignen ser vi även den industriella trenden med ytor som har betong- eller rostigt utseende växa starkt.

– Luckor i ljust trä med minimalistiskt utseende är också åter, de passar perfekt med utseendet hos ljusa vita eller sandfärgade naturstenar i våra material Silestone eller Dekton (se faktaruta nedan).

VILKEN BÄNKSKIVA PASSAR EN SMÅBARNSFAMILJ?

När man väljer bänkskiva finns det dock mer än trender att gå efter och Anna tycker att det är viktigt att tänka efter vilka behov som finns och hur ytan kommer att användas.

– Jag får ofta frågor om materialval från familjer med småbarn där köket används flitigt och även barnen ska få utrymme att vara med i matlagningen. Då brukar jag föreslå att de ska välja en bänkskiva som är hållbar och okänslig så att ytan håller sig vacker trots spill och nötande av kastruller.

Anna Granstig tycker att viss natursten, exempelvis KALKSTENoch marmor, inte alltid är optimal i ett kök eftersom dess yta är mjuk och porös.

– Spill från exempelvis kaffe och olika syror kan skada ytan och ge fläckar som inte går att få bort. Då är det bättre att sätta in en bänkskiva av av Silestone alternativt en mörk eller mönstrad polerad granit.

‘Många använder faktiskt för mycket rengöringsmedel när de ska städa sina kök.’

Hur ska man sköta om sin bänkskiva för att den ska hålla länge?

– Många använder faktiskt för mycket rengöringsmedel när de ska städa sina kök. När kunder ringer till oss för att fråga varför deras bänkskiva mattats av så beror det nästan alltid på att rengöringsmedlet skapat en intorkad hinna ovanpå materialet.

 

Hur får man bort detta?

– Den tar man enkelt bort med lite grönsåpa och ljummet vatten. Sedan polerar man ytan med en microfiberduk tills den återfått sin naturliga lyster. Med rätt materialval och lite omvårdnad får du en bänkskiva som du kan njuta av i många år.

Fakta: Silestone och Dekton, av Cosentino

 

Silestone består av kvartssten. Dekton är en blandning av mineraler och har en produktion som som tagit det bästa från tekniken att skapa kvartskomposit, porslin och glas.

 

Med dessa material får man ytor som är extremt rep- och fläcktålig och håller sig snygg i många år.

 

De går tillsammans att få i ett hundratal olika utföranden, allt från olika mönster för att efterlikna natursten till enfärgat likväl som olika ytpoleringar.

 

Silestone och Dekton är väldigt lättskötta och kräver för det mesta bara vatten och möjligen lite diskmedel för att ta bort fläckar.