fbpx

Which fittings fit best in your kitchen?

Dark green Scandinavian Shaker Kitchen

VILKA BESLAG PASSAR BÄST I DITT KÖK?

De är små detaljer som sätter stilen. Detaljerna som är pricken över i:et och som låter dig enkelt sätta din personliga prägel på ditt kök. Med små förändringar går det att knyta samman eller helt ändra stil, snabbt och lätt.

Vilka detaljer är det då vi pratar om? Jo: beslagen.

“Byt handtag och du har fått ett nytt kök!”

För att skaffa oss extra koll har vi pratat med Jens Gustafsson, säljare på BESLAG DESIGN, som är expert på just beslag. 

– Beslagen är en väldigt viktig detalj i ett kök, berättar Jens. Jag skulle nog gå så långt till att säga att det är det som ger det största intrycket. Byt handtag och du har fått ett nytt kök! En så enkel sak kan göra hela skillnaden.

Förutom att sätta stilen finns det en annan viktig anledning till varför man bör ha beslag i köket, tycker Jens:

– Med bra beslag reducerar man mycket slit på skåp och luckor vilket kan uppstå vid handtagslösa fronter. Att dagligen trycka och vidröra skåpen nöter snabbare på färg och material än om man öppnar och stänger med handtag.

“Rena eller målade träknoppar, läder, mässing och sten är populärt.”

trender ser vi för köksbeslag?

– Mycket naturmaterial. Rena eller målade träknoppar, läder, mässing och sten är populärt och gör sig snyggt i kök.

En annan trend är den Jens brukar kalla för “50 shades of grey”. Där håller sig alla färger inom ett spektra från svart, via grått, till grönblått. Istället för att jobba med olika färger fokuserar man på olika nyanser och låter saker gå ton i ton.

– Den industriella trenden är också på frammarsch och något man ser mycket i Europa. Där tenderar människor att gå all-in på en trend medan vi i Sverige hellre plockar in en detalj, som exempelvis lättrade handtag.

Är det någon trend som är på väg ut?

– Billiga handtag av dålig kvalité. Folk lägger mer pengar på detaljer som handtag och ser värdet i bra kvalitetshandtag som håller en längre tid.

Bör man hålla sig till en stil eller kan man blanda in olika stilar med hjälp av handtag?

– Det är en smaksak. Vissa vill hålla ihop en specifik stil och väljer beslag utifrån den, medan andra vill skapa kontrast.

I kök kan det ju hända att man öppnar ett skåp eller lucka med en våt eller kladdig hand, hur ska man tänka kring beslagens hållbarhet?

– Man ska vara medveten om att vissa material kräver lite underhåll men i regel brukar vi inte avråda från några särskilda material för just kök. Alla beslag behöver såklart torkas av om de blir smutsiga. Läder kommer så småningom att åldras och få patina, vilket kan bli väldigt vackert.

Hur ska ett bra handtag kännas?

– Det ska kännas bra i handen, jag rekommenderar att du klämmer och känner på dem innan du köper. Beslaget ska ju förhoppningsvis sitta där länge och då är det viktigt att det känns bra.

Storleken på handtaget, vad ska man tänka på?

– Till stor del är det en utseendefråga och därmed en smaksak. För tio år sedan var det inne med stora handtag som gick från kant till kant. Det ser vi mindre av idag.

OK, när beslagen är noga utvalda och inhandlade, var monterar jag dem bäst?

– En regel när det gäller ramlucka är att man sätter beslaget mitt på ramen. Är det knopp är det vissa som väljer att flytta upp knoppen en bit upp på luckan. Det finns inget rätt eller fel. Dock ska man undvika att sätta beslaget i fyllningen.

Fakta: BESLAG DESIGN

  • Beslag Design har cirka 1 000 olika serier av handtag och knoppar på lager i Båstad.
  • CC-mått är måttet mellan de två skruvhålens centrumpunkter.
  • Lättrade handtag är handtag med greppvänlig räfflad struktur.

Det finns ett flertal borrmallar att få tag på för att underlätta placering och montering av handtag, TILL EXEMPEL DENNA.