Sekelskifteskök i Majorna

Sekelskifteskök i Majorna

Skulle du vilja att någon annan bestämde vilket kök du skulle ha i din bostad? Så gjorde nämligen en bostadsförening i början på 90-talet i Göteborg. Stammar, kök, och badrum renoverades och alla lägenheter fick identiska kök.

 

När Hannah och Erik flyttade in i sin lägenhet i denna bostadsrättsförening 2014, kände de att det var dags att byta ut köket.

 

– Köket som stod där var inte så funktionellt. Det fanns knappt några arbetsytor och kylskåpet stod nästan i hallen, berättar Hannah.

 

Fastigheten är byggd 1906 och är belägen i Majorna, Göteborg. I området bor främst unga människor och barnfamiljer. Det är ett trendigt område, jämförbart med “Söder” i Stockholm. Här finns bostadsrätter blandade med hyresrätter. Både äldre och nyare hus.

 

Hannah och Erik ville ha ett kök som matchade lägenheten bättre, ett kök som gärna fick kännas rustikt och platsbyggt. Efter att ha letat runt på nätet – främst Pinterest och Instagram – sprang Hannah på Skandinaviska Shakerkök som kändes helt rätt.

 

“Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss.”

 

Dimgrått kök och trärena knoppar

 

– Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss. Det här är inget kök nästa ägare kommer vilja ändra eller slänga ut, menar Hannah. Det kommer hålla länge, både ur ett stilmässigt och hållbart perspektiv.

 

Färgen de valde på köket är ur Skandinaviska Shakerköks basutbud och heter “Dimgrå”. Bänkskivorna är av ek och till det matchar de omålade träknopparna fint.

 

Bord, stolar och lampa är vintagefynd. Även vasen, som antagligen är en gammal kemikolv enligt Hannah, är också fyndad second hand.

 

Tankar kring planeringen av köket

 

Paret hade en skiss över hur de ville att deras nya kök skulle se ut men fick sedan hjälp av Adam på Skandinaviska Shakerkök med att finputsa planeringen och addera detaljer kring förvaringen.

 

– Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp, för att vi gillar den goda överblick man får i en låda.

 

Både diskmaskin och kylskåp är integrerade – de har fronter i samma trä och färg som köket – något som köket innan definitivt inte hade.



“Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp.”

 

– Det blir en stilren och enhetlig känsla, menar Hannah. Innan visste jag inte hur det skulle fungera med fronter men de passar verkligen så himla bra!

 

Det svåraste beslutet var hur de skulle kombinera diskho och bänkskiva.

 

– Vi var först inne på sten, men kände sedan att vi ville ha en ekskiva. Men kring diskhon ville vi ha en avlastningsyta i rostfritt stål, säger Hannah.

 

– Först visste vi inte riktigt hur vi skulle kombinera dessa två ytor, lägger Erik till. Men vi fick god hjälp med planeringen, och resultatet blev verkligen bra och funktionellt.

 

Extra djup bänkskiva

 

Ett val som paret är extra nöjda över är bänkskivan som fått ett 10 cm extra djup vilket skapar ännu större arbetsyta. 60 cm är det som annars är standard.

 

– Kan man ha 70 cm ska man ta det!, säger Erik.

 

“Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem.”

 

En annan detalj de uppskattar är anpassningsmöjligheterna kring köket.

 

– Ett maskintillverkat kök med spånskivor och laminat kan man inte ändra eller laga om det skulle behövas. Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem, säger Erik.

 

– Vi har exempelvis redan nu gett vår bänkskiva lite extra kärlek genom att olja in den för att få en särskild finish, tillägger Hannah.

 

De har även flyttat på ett hyllplan inne i ett skåp för att även de högsta vinglasen skulle få plats. Erik berättar:

 

– Vi tänkte inte på det måttet när vi ritade upp köket, men det var inga problem att ändra i efterhand. Det är ju det som är så bra när köket är av massivt trä! Det går att göra sådana förändringar i efterhand om man vill.

 

__

Se fler bilder på köket här.

 

Sustainable Shaker kitchen in the eco-village

Sustainable Shaker kitchen in the eco-village

“Environmental thinking that permeates our whole lifestyle” – that’s the idea of Ekobyn in Björkhagen in Stockholm. Johanna and Mattias Ahnquist Aho moved there with their two children, dog and cat in September 2018.

 

in Björkhagen in Stockholm. Johanna and Mattias Ahnquist Aho moved there with their two children, dog and cat in September 2018.

 

– We were very happy when the opportunity to move to the eco-village came up, says Johanna.

 

It is a beautiful terraced house of 110 square metres which, despite being built in 1995, reminds you of a turn of the century house, with high ceilings and leaded windows.

 

The family decided to replace the old kitchen that felt small and worn out.

 

“It has to fit in style-wise”

 

– The new kitchen had to be in sync with the concept of sustainability here in the eco-village. And it had to fit in style-wise. When we read about in a design magazine, we knew that it was exactly what we wanted. They met all our demands for durability and appearance.

Light green linseed-oil paint

 

The L-shaped Shaker kitchen which is now part of the family home, has light green (the colour is called Winter Moss) kitchen cabinets, with wooden knobs in the same colour. For the walls they have chosen a warm dark grey color that contrasts with the lighter cabinets.

 

Apart from two wall cabinets, most of the storage is in the cabinets under the worktops which are of solid oak with a raised edge at the back.

 

The sink is located in front of one of the kitchen’s two windows which overlook a nature reserve. A relaxing place to do the dishes!

 

“…no synthetic paints are allowed…”

 

– The most difficult part of the buying process was knowing which colour to choose, says Mattias. It felt a little uncertain via the computer screen but this was easily solved by having a colour sample sent home.

 

The fact that the cabinets are painted with linseed-oil paint was important and environmentally friendly paints have been used throughout the house: Right from the start, the housing association decided that no synthetic paints should be used, to enable the building to breathe naturally.

 

Designed the kitchen online

 

Johanna and Mattias started designing their own kitchen in the design program and then received suggestions for improvements, both from Adam on Scandinavian Shaker kitchen and some neighbours who are architects.

 

“We were even able to order custom built wall cupboards”


– It was valuable to get suggestions and advice from others about how to plan the kitchen, Mattias says. We had a good dialogue with Adam throughout the ordering process which felt really good. We were also able to order made-to-measure wall cabinets to fit our ceiling height.

 

– We love the feeling of having a solid wood kitchen where you also see the natural wood when you open the cabinet doors, Johanna fills in. The kitchen feels solid and genuine and it fits in perfectly with the rest of the house. It’s the place where we really enjoy spending time!

__

See more photos of the kitchen HERE.