Designneutrala diskbänkar

Designneutrala diskbänkar

En tålig yta som är både vacker och hygieniskt – det får du med en diskbänk i rostfritt stål. Det menar Klas Johanson, produktchef och Key Account Manager hos Decosteel som säljer diskbänkar och diskhoar i just rostfritt stål.

“Rostfritt stål är ett väldigt lättskött material.”

 

Vi lät Klas berätta om varför han anser att det rostfria materialet bör ha en självklar plats i ett nytt kök.

 

– Rostfritt stål är ett väldigt lättskött material. Till skillnad från andra material saknar det porer och spricker inte, så varken lukt eller fläckar fastnar. En enkel avtorkning efter att du använt bänken är allt som behövs.

 

– Därför passar det utmärkt i ett kök eller annan miljö där man vill hålla rent och inte riskera att smuts och bakterier sätter sig i ojämnheter. Dessutom är det prisvärt och 100% återvinningsbart.

 

“Rostfritt är designneutralt: Det passar bra ihop med trä och natursten.”

 

– I Sverige är rostfritt stål ett vanligt inslag i kök och då främst på köksbänkar. Materialet är designneutralt: Det passar bra ihop med andra material såsom trä eller natursten. Ofta framhäver rostfritt stål de andra materialen på ett bra sätt.

 

Rostfritt stål är en järn-krom legering som inte rostar. Och det finns oändliga designmöjligheter, menar Klas Johanson. Tack vare materialets formbarhet går det att få hela stycken i mycket stora format. Tjocklek, utseende på kanterna och val av diskhoar går att anpassa och variera.

 

I Sverige hittar man rostfria diskbänkar i många gamla kök, är det populärt även i nyare kök?

 

– Ja, i Sverige är det fortfarande vanligt att man sätter in en diskbänk i rostfritt stål. Just där det används mycket vatten i köket är det ett oslagbart material eftersom det inte riskerar att bli vattenskadat och är väldigt enkelt att sköta. Det behöver inte oljas eller underhållas som andra bänkskivor.

 

“… nu ökar användningen även nere på kontinenten”

 

Används det inte lika ofta i Europa?

 

– Tidigare har användningen av heltäckande rostfria diskbänkar varit vanligast i Norden men nu ökar användningen även nere på kontinenten.

 

Går det trender i hur diskbänkar utformas?

 

– Vi ser en trend mot fler heltäckande diskbänkar och att rostfritt stål används på större ytor – ofta som det enda materialet på alla bänkytor. Solida bitar i massivt stål på 6 mm med raka kanter ökar också i popularitet vilket skapar ett stabilt och modernt utseende. 

 

En ny yta som är blank kommer ju så småningom att repas. Kan man förhindra det?

 

– Nej det blir svårt, och det är heller inte meningen tycker jag. De repor som uppstår bildar ju så småningom en helhet som ger rostfritt stål dess patina. Men det är klart, de första reporna på en nyinköpt yta kan kännas lite jobbiga.

 

Hur lång tid tar det tills man inte ser de enskilda reporna?

 

– Det beror helt på användning. Det rör sig om ungefär 6 månader vid normal användning.

 

Kan man påskynda processen?

 

– Det går att köpa mattborstad yta, då bryter vi plåtens naturliga borstriktning och får på så sätt en mattare yta. Det man ska tänka på då är att ytan blir lite gråare än en blankpolerad. Men med tiden får båda varianter samma utseende.

 

Finns det något en rostfri yta inte tål?

 

– Om man bara är noga med att göra rent ytan direkt efter användandet så tål det nästan allt. Rostfritt stål tål värme bra men man bör ändå vara försiktig med att ställa alltför heta kastruller på ytan eftersom det finns en limmad träskiva undertill. Värmen kan påverka limmet och göra så att träskivan släpper från den rostfria ytan.

 

Vi har märkt av rostliknande avtryck efter gjutjärnskastruller – förstör det ytan?

 

– Vi brukar benämna det som att ytan blir “smittad”. Rostfritt har ett naturligt kromoxidskydd. Det som händer är att gjutjärnet ”bryter” detta skydd och avger järnpartiklar på det rostfria stålet. Men det är enkelt att få bort med rengöringsmedel för rostfritt. När man gör det återskapas kromoxidskyddet och ytan återfår sin vanliga glans.

 

“Stålull på rostfritt är ett ‘big no-no'”

 

Finns det något man absolut inte ska göra med sin rostfria yta?

 

– Stålull på rostfritt är ett “big no-no”. Det kan repa ytan på ett fult sätt och lämna missfärgningar. Rengör istället med vatten och ett rengöringsmedel.”

 

“Alltfler väljer att sätta in en avhällningsho i närheten av spisen”

 

Innan man beställer sin diskbänk råder Klas att man diskuterar igenom sina alternativ med en köksåterförsäljare.

 

– Det finns mängder med sätt att utforma sin diskbänk, därför är det smart att prata med ett proffs innan. Man behöver till exempel tänka igenom vilken sort och form man vill ha på sin diskho.

– Många väljer att ha en stor och en mindre ho bredvid varandra. Andra vill kunna få ner hela ugnsplåtar i diskhon och väljer då en rejäl variant. Vi ser också att alltfler väljer att sätta in en avhällningsho i närheten av spisen, eller i sin köksö, för att enkelt hälla av kokande vatten.

– Tänk igenom dina behov och hur du använder och rör dig i köket så att du får en lösning som passar dig bäst.

 

Kan man matcha sin diskbänk med sin köksstil?

 

– En avskalad diskbänk med raka kanter och en fyrkantig diskho passar fint i ett modernt kök. Rundade hörn med uppvikt kant och en diskho med uppvikta kanter med mjukt rundade avslut känns mer gammaldags och passar bra i mer klassiska kök. Men detta är såklart en smaksak.

 


Fakta: Decosteel

 • Decosteel erbjuder ett stort utbud av diskbänkar och hoar i rostfritt stål
 • På hemsidan finns ett ritprogram med vilket du enkelt designar din egen diskbänk
 • Decosteel kan tillverka diskbänkar i längder upp till 8 meter, och i L-form upp till 4 meter
 • Läs mer på decosteel.se eller besök dem på Instagram

Vitvaror för varje kök

Vitvaror för varje kök

Ett kök är inget kök utan vitvaror. Du kan hacka, krydda och blanda saker men mycket av matlagningens magi sker med hjälp av vitvarorna. Och så behövs de för förvaringen av ingredienserna såklart.

Ändå är det  många köksköpare som lämnar vitvarorna till sista stund när det planeras ett nytt kök. Det är lite synd, tycker Kristina Bååth, Sales Manager och Kitchenspecialist Smeg, Sverige. Här berättar hon varför.

 

 

– Jag brukar rekommendera att man tittar över sina vitvarubehov och önskemål redan i början av köksplaneringen så att man får en bra bild av kostnaderna och kan passa in dem i budgeten. Detta gäller speciellt för de som är matlagningsintresserade – annars finns risken att man står där på slutet och har inte råd med de vitvaror man önskar sig.

 

 

    Att köpa vitvaror är dyrt, särskilt om man ska köpa allt nytt. Finns det något bra sätt att prioritera?

 

– Tänk igenom vad ni tycker är viktigast – använder du ugnen mycket eller steker du det mesta? Kanske vill du ha en en spis som är 90 cm bred istället för 60 cm? Är ni många i familjen krävs det kanske extra stor kyl och frys. Gå igenom alla delar och tänk igenom era behov.

 

Vilka vitvaror är ett måste i ett modernt kök?

 

– Kyl och frys, separat eller i kombination, är såklart ett måste. Sen räknas ugn, spis, mikro, fläkt och diskmaskin in som basvitvaror. Utöver det finns det en uppsjö av andra apparater för dem som gillar teknik.

 

“Det blir också populärare med kombiugnar – integrerad ugn och micro.”

 

Vad finns det för trender när det gäller vitvaror?

 

– För ett tag sedan såg man väldigt många ugnar i arbetshöjd. Idag prioriterar många en större arbetsyta istället. Det blir också populärare med kombiugnar – integrerad ugn och micro. En klok investering är att skaffa sig en vanlig ugn och en kombiugn, på så sätt har man tillgång till två ugnar vid fester och större tillställningar.

– En annan trend är att man allt mer vill “laga mat som kockarna”. Då bör man ha tillgång till vacclåda, ångugn och blastchiller.

 

Vitvaror till köket kan vara rätt avancerade. Hur nödvändig är all teknik egentligen?

 

– Det varierar såklart från person till person, men det vi ser idag är att många är beredda att lägga en extra slant för att få riktigt bra vitvaror. Är man teknikintresserad kan det vara jättekul med ett kök som är high-tech. Men lagar man mat en gång i veckan kan det kännas onödigt.

 

– Det är behov och intresse som ska styra. Lagar man exempelvis den mesta maten i ugnen kan det vara en god idé att investera i en mer teknisk ugn med självrengöring för att underlätta i vardagen.

 

“Det är inne med detaljer i en annan färg eller material, exempelvis koppar eller mässing”

 

Vilka färger är populärast?

 

– Rostfritt är det som är populärast men vi ser också att antracit (nästan svart) är på uppgång. Det är även inne med detaljer i en annan färg eller material, exempelvis koppar eller mässing.

 

För att undvika handavtryck på rostfria vitvaror säljs de flesta idag med “antifingerprint”, en färglös lack som strukits ovanpå. Men även utan “antifingerprint” är ytan lätt att hålla rent med en microfibertrasa och lite varmt vatten.

 

PGF95

Spishäll – ska man välja gas eller induktion?

 

– Somliga älskar att att laga mat med synlig låga, det ger restaurangkänsla och känns kreativt. Det finns dock många som väljer bort det för att de är lite rädda för gasläckor och istället skaffar en induktionshäll, vilket är det vi säljer mest av.

 

“Gjutjärn är magnetiskt och fungerar utmärkt på induktion.”

 

Behöver man byta ut alla sina kastruller och pannor om man köper induktionshäll?

 

– Det beror på. De som har en magnetisk botten behöver inte bytas ut. Det testar du enkelt genom att se om en kylskåpsmagnet fäster på undersidan eller inte. Det är ett bra tips om du vill handla kastruller på loppis: ta bara med dig en magnet och undersök dem på plats. Gjutjärn är magnetiskt och fungerar utmärkt på induktion, så du kan behålla alla gamla ärvda pannor.

 

“Ska kaffemaskinen stå framme?”

 

När alla basvitvaror är på plats, vad mer kan man tänkas vilja ha?

 

– Det finns en uppsjö av roliga hushållsapparater för den intresserade, allt från kaffemaskiner till citruspressar. Här behöver man fundera på hur mycket utrymme man har och är villig att ta av arbetsytan. Ska exempelvis kaffemaskinen stå framme? Har jag plats med både en assistent och en vattenkokare? Finns det dolda förvaringsmöjligheter om jag inte vill ha dem framme? Ett bra tips kan vara att bo in sig i köket ett tag och känna efter vilka ytterligare behov man har.

 

 


Fakta: Smeg

 • Företaget startade 1948 i Italien med att tillverka spisar
 • Smeg är ett familjeföretag i tre generationer som erbjuder vitvaror som passar alla kök
 • Smegs samarbetar med kända Italienska designers och deras ledord är ”Technology with style”
 • Se mer på Smegs Instagramkonto.

Why doesn’t everyone use linseed oil paint?

Why doesn’t everyone use linseed oil paint?

Pure, natural and beautiful or complicated, yellowing and takes ages to dry? There are many different opinions on linseed oil paint. In order to get some clarity, we have talked to Mikkel Selder, CEO and founder of Selder & Co. With 35 years in the industry, Mikkel Selder is an expert on linseed oil paint..

 

Why do you advocate linseed oil paint over other types of paint?

 

– Linseed oil is a natural product and a living paint, says Mikkel Selder. It’s free of chemicals, with only a small amount of solvents, making it environmentally friendly. In addition, the only smell it gives off is a faint, pleasant scent of linseed oil.

 

Linseed oil paint has an long history and today it used extensively when restoring buildings. It comprises a mixture of refined linseed oil and colour pigments which are milled together – a method for mixing oil and pigments.

 

The paint, which can be used on almost any surface, penetrates into the pores of the surface, has a strong adhesive qualities and protects well against moisture.

 

Is there anything you can’t use linseed-oil paint for?

 

– Well, it’s not ideal for ordinary indoor walls. If you walls are newly skimmed and absolutely smooth it will be fine but on older walls, areas that have been filled in will show up.

 

Is painting with linseed oil paint as compicated as many think?

 

– No, it’s actually not that difficult, but there are variations in how thick each coat should be and the recommended drying time depending on which brand you are using brands (see recommendations for Selder & Co in box below).

 

– In order to get the best possible results we always recommend that you use a primer. Some materials absorb a lot of paint in which case you should treat the surface with oil first. Then apply the paint with a good synthetic brush, aiming to make your layers as even as possible.

 

– If you working on large, smooth surfaces, you can apply the paint using a short-pile roller for gloss paint and then go over it with a paintbrush. You can also use a spray gun.

 

With proper priming, two coats of paint should give you the finish you are looking for. Brushes should be cleaned with coarse soap – remember to never put them in water as it destroys the brushes.

 

– One idea is to have a couple of brushes on the go so that you always have a dry brush to use if you are working for a long time.

 

“Used indoors, the paint will last for between 30 and 40 years without maintenance.”

 

Is it true that the paint yellows over time?

 

– Well, what happens is that the paint yellows in dark rooms and brightens in daylight, but this process takes a long time and is nothing you need to worry too much about.

 

When exposed to bright daylight UV rays break down the adhesive in the paint, which contributes to it losing its shine. A coat of oil will solve this problem. Indoors, the paint retains its appearance for 30-40 years without maintenance, provided the room receives normal daylight.

 

How sensitive is the painted surface?

 

– Surfaces painted with linseed oil can withstand most things except strong alkaline solutions – liquids with a high pH value of 10 and higher, because this causes corrosion. Linseed oil soap should definitely not be used as it dissolves the paint.

– All soap is alkaline in nature and it should not be used. Instead, you can clean the painted surfaces with a mild detergent that has a low or neutral pH value. The Ph value should be on the packaging.

 

“It was the paint industry that taught consumers that it is normal to have to re-paint every five years.”

 

If linseed oil paint has so many advantages, why doesn’t everyone use it all the time?

 

– We ask ourselves the same question! When synthetic paints started being produced due to a lack of raw materials, the result was paint that was easy to paint with, which was appreciated by many people.

– What they didn’t consider was that this was a transition from paint that penetrated to paint that just sat on the surface. This means that the surface cannot breathe which can cause it to rot.

– It was the paint industry that taught consumers that it is normal to have to repaint every five years and to wash their facades regularly to keep them looking good. If they had tried this in the 20s, people would not have accepted it.

 


Facts: Selder & Co

 • Selder & Co’s linseed oil paint is Swan eco-labelled and has the highest rating in the Building Materials Assessment.
 • Selder & Co’s linseed oil paint is available in all NCS colours.
 • Selder & Co’s linseed oil paint should be painted in a slightly thicker layer than is often advocated by other brands.
 • If the paint is used indoors drying time is about 24 hours. Outside, drying time is somewhat longer depending on the conditions.

Which fittings will look best in your kitchen?

Which fittings will look best in your kitchen?

Let the details set your style. The details are the icing on the cake and an easy way of putting a personal touch on your kitchen. With just a few small changes it is possible to match or completely change a style, quickly and easily.

 

Which details are we talking about? The fittings of course.

 

“Change your handles and you have a new kitchen!”

 

In order to learn a bit more about this we talked to Jens Gustafsson, salesman at Beslag Design, who is an expert on handles.

 

– The fittings are a very important detail in a kitchen, says Jens. I would probably go so far to say that it’s what makes the biggest impression. Change handles and you’ve got a new kitchen! Such a simple matter can make all the difference.

 

Besides setting the style, there is another important reason why you should have handles on your cupboards, says Jens:

 

– Handles greatly reduce the wear and tear on cabinets and doors. Pressing and touching the cabinets in order to open them leads to the cabinet fronts becoming shabby a lot faster than if you open and close with handles.

 

“Natural or painted wooden knobs, leather, brass and stone are all popular choices.”

 

What trends are you seeing in handles?

 

– A lot of natural materials. Natural or painted wooden knobs, leather, brass and stone are all popular choices and look good in kitchens.

 

Another trend is what Jens usually calls “50 shades of grey”, where all colours are from one spectrum, eg. from black, through grey, to green blue. So, instead of working with different colours, you focus on different shades.

 

– The industrial trend is also on the rise and something you see a lot of in Europe. There, people tend to go all-in on a trend whereas in Sweden we might choose just detail one detail, such as knurled handles.

 

Are there any trends that are on the way out?

 

– Cheap handles of poor quality. People are spending more on details like handles and see the value in choosing quality that will last a long time.

 

Should you stick to one style or is it OK to merge different styles by using handles?

 

– It’s a matter of taste. Some want to stick to a specific style and choose handles based on that, while others want to create contrast.

 

In the kitchen you often open cupboard doors with a wet or sticky hand. Is there anything you need to think about when it comes to the durability of handles?

 

– You need to be aware that some materials require a little maintenance, but with this in mind most materials work. Of course, all handles need to be wiped off if they get dirty. Leather will eventually age and get patina, which can look really good.

 

What does a good handle feel like?

 

– It should feel good in your hand. I recommend that you grip and touch them before you buy them. Hopefully the handle will be there for a long time so it is important that it feels good to the touch.

 

Any particular advice when it comes to size?

 

– It’s mainly a matter of appearance and therefore a matter of taste. Ten years ago large handles that went from edge to edge were very popular. We’re seeing less of that today.

 

OK, so when you’ve bought your handles where is the best place to position them on the doors?

 

– When it comes to doors with a frame the rule is to put the handle in the middle of the frame. If there is a knob, some people choose to move the knob up a bit on the door. There is no right or wrong really. However, you should avoid putting the handle on the panel.

 

 


Facts: Beslag Design

 • Beslag Design in Båstad have around 1,000 different series of handles and knobs in stock.
 • The CC dimension is the measurement between the centre points of the two screw holes.
 • Knurled handles are those with an easy-to -grip structure.

There are various drill templates available which will help you to get your handles exactly where you want them, for example this one.

The unbeatable feeling of limestone

The unbeatable feeling of limestone

The natural stone is on the rise and is becoming increasingly popular in Scandinavian homes. But what makes it so sought after? And what feeling do we want to achieve with natural stone in our homes?

 

We had a chat with Alexandra Olausson, owner of Vårvik & Co, who specialize in limestone.

– I have been working with limestone for almost two years and really love it, says Alexandra Olausson. Limestone is unbeatable when it comes to feeling, and it is a fantastic material to use in the home.

 

Before Alexandra found her passion for limestone she worked in sales at telecom.

 

– I usually say that I have gone from working with a digital product in physical channel to a physical product in digital channel. Many things are the same – such as marketing, sales and customer contact – but the product is completely different.

 

– I have long been interested in stone, and I’ve almost always had it in my homes over the years. Some time ago my family and I moved to a house where limestone is used throughout and that led to a job offer to work as a consultant with the sale and marketing of limestone.

 

– In the spring (2018) I chose to invest in my own supplier and now work entirely with my own company that I co-own with my husband.

 

So, living in a house with lots of of limestone, you have opinions on how limestone works in a home?

 

– I certainly have! When you live with limestone, you experience its many sides. For example: it felt as though a feeling of summer rain came into our bathroom after we showered, and that’s due to minerals that are released when the stone gets wet and it smells wonderful. The stone doesn’t get too slippery either, which makes it a good choice in bathrooms.

 

“Both the look and the feel of limestone is much “warmer” compared to, for example, marble.”

 

– Another great thing about limestone is that it is a “warmer” stone both to see and feel compared to, for example, marble which is also a very beautiful but “colder” stone. In the summer, limestone floors are wonderfully cool in the home and do not get hot even if the sun is pouring in.

 

– Last but not least, limestone is a flexible and practical choice of material in everyday life. The “greige” shades of the limestone are great for hiding dust and dirt. It’s a good idea to choose a grout in a similar shade to the stone because a white or light joint will get dirty over time.

 

But be honest: Isn’t limestone very sensitive and delicate?

 

– I often get questions about how limestone works in a household with toddlers – dirt, spills and general abrasion. And I always say that you should think about your needs and lifestyle, but that you should never refrain from limestone because you are afraid of wear and tear.

 

“Yes, it might get a few marks on it but over time this just creates a beautiful patina.”

 

But limestone wears out doesn’t it?

 

– Yes, but limestone is a natural material which grows old gracefully. it might get a few marks on it but over time this just creates a beautiful patina.”

 

– If you decide you want limestone in a kitchen where there is a risk for acids, you can combine it with amore sturdy surface such as stainless steel.

 

How do you care for limestone in order to maintain its beauty?

 

– If you have limestone in your kitchen then you should be careful to remove spills immediately before they get absorbed. Also it is good idea to maintain the surface with linseed oil soap which cleans, protects and smells good too.

 

There are many different kinds of limestone with various shades and patterns. Is there anything you should think about when choosing limestone?

 

– If it’s for your kitchen you can either start with the colour you have chosen for your kitchen and look for a stone that works with it. Or, you can turn it around and adapt the color of the kitchen to the stone you have chosen.

 

– It is important to think through all the stages and make an informed choice based on color, hue, warmth and light input. Limestone comes in many different hues and shades depending on where it comes from, which is important to keep in mind when deciding what feel you want to achieve.

 


Facts: Vårvik & Co

 

Vårvik & Co sell limestone for floors and walls in kitchens, bathrooms, basements and halls etc. The stone is light grey with a warm tone and a speckled pattern.

 

The limestone comes from a quarry in Estonia. The stone is quarried by hand without large machines. The stone varies in colour and quality depending on which layer it comes from. The processing of the stone also causes variation.

 

Vårvik & Co markets its stone mainly through their instagram account but they also have a showroom in Saltsjöbaden.

Which is the best stone for worktops in your kitchen?

Which is the best stone for worktops in your kitchen?

There are a so many worktops to choose from when putting the finishing touches on your new kitchen. What should you take into consideration when it comes to materials, design and sustainability?

 

We asked Anna Granstig – Marketing Coordinator in at Cosentino Scandinavia:
Which materials are most popular right now?

– We are seeing new trends in the type of worktops the customers choose, says Anna Granstig. For a long time, laminate worktops have been the most common in Sweden, but wood and stainless steel have also been popular.

 

“Marble, granite and limestone are more popular than ever.”

 

– In recent years, natural stone has been on the increase. Customers prefer to use stone if they can. Marble, granite and limestone are more popular than ever and sales have increased steadily.

 

Anna Granstig goes on to explains that the trend for more colourful kitchens – in contrast to the white kitchens of the last decade – affects the choice of worktops.

 

– Generally, people are daring to introduce more colour into their kitchens. This includes choosing use worktops that go towards darker or warmer colors. Even more patterned materials have increased in popularity.

 

– Your choice of worktop will, of course, be affected by the style of the kitchen.

 

“Classic kitchens like bistro, shaker or the country kitchen look good with worktops that have a natural stone look.”

 

So, you mean different worktops suit different styles of kitchen?

 

– Absolutely! I use to say that to every kitchen a certain type of stone is suitable. Classic kitchens, like bistro style kitchens, shaker kitchens and farmer’s house kitchen, goes together well with natural looking countertops. Modern and minimalistic kitchens goes together well with one-coloured countertops.

 

– You usually want to create a contrast by matching glossy cupboard doors with a matt worktop and matt doors with a shiny worktop. This gives a nice overall look.

 

– Amongst the new kitchen designs, we also see the industrial trend of surfaces with a concrete or rusty appearance growing in popularity.

 

– Minimalistic doors in light wood are also making a come- back. They look really good with white, light or sand-coloured natural stone in our materials Silestone or Dekton (see fact box below).

 

What’s the best worktop for a family with kids?

 

When choosing a worktop, however, there’s more to think about than current trends and Anna thinks it’s important to think about your lifestyle and how the surface will be used.

 

– I often get questions from families with toddlers where the kitchen is being used all the time and where parents want the children to be able to join in with the cooking. I usually suggest that they should choose a worktop that is sturdy and durable so that the surface will always look good despite spills and abrasion from pans etc.

 

Anna Granstig says that some natural stone, such as limestone and marble, is not always the optimal choice in a kitchen because its surface is soft and porous.

 

– Spills from, for example, coffee and various acids can damage the surface and cause stains that cannot be removed. It’s worth considering whether a worktop of Silestone or a dark or patterned polished granite might be a better choice.

 

“Many people use way too much detergent when they clean their kitchens.”

 

How should you treat your worktop so that it will last a long time?

 

– Many people actually use too much cleaning fluid when they are cleaning their kitchens. When customers call us to ask why their worktop has lost its sheen, it’s almost always because the cleaning agent has formed a dried layer on the surface of the worktop.

 

How do you get rid of that?

 

– It’s easily removed with a little pine-oil soap and lukewarm water. Then polish the surface with a microfibre cloth until it regains its natural lustre. With the right materials and a little loving care, you will have a worktop that you can enjoy for many years.

 


Facts: Silestone and Dekton, by Cosentino

 

Silestone consists of quartz stone. Dekton is a mixture of minerals and is produced by using similar technology to that used to create quartz composite, porcelain and glass.

 

With these materials you get surfaces that are extremely resistant to scratches and stains and stay looking good for many years.

 

Silestone and Dekton are available in hundreds of different designs, ranging from various patterns resembling natural stone to single colours and with different surface polishes.

 

Silestone and Dekton are very easy to maintain and generally require only water and possibly some detergent to remove stains.