fbpx

20’s kitchen in Gothenburg

Light gray Scandinavian Shaker Kitchen

SEKELSKIFTESKÖK I MAJORNA

Would you like someone else to decide the type of kitchen you have in your home? That’s exactly what happened with a housing association in the early 90s in Gothenburg. The pipes, kitchen, and bathroom were renovated and all apartments were given identical kitchens.

När Hannah och Erik flyttade in i sin lägenhet i denna bostadsrättsförening 2014, kände de att det var dags att byta ut köket.

– Köket som stod där var inte så funktionellt. Det fanns knappt några arbetsytor och kylskåpet stod nästan i hallen, berättar Hannah.

Fastigheten är byggd 1906 och är belägen i Majorna, Göteborg. I området bor främst unga människor och barnfamiljer. Det är ett trendigt område, jämförbart med “Söder” i Stockholm. Här finns bostadsrätter blandade med hyresrätter. Både äldre och nyare hus.

“ATT DET ÄR GJORT AV MASSIVT TRÄ OCH DÄRMED ÄR SLITSTARKT VAR VIKTIGT FÖR OSS.”

Hannah och Erik ville ha ett kök som matchade lägenheten bättre, ett kök som gärna fick kännas rustikt och platsbyggt. Efter att ha letat runt på nätet – främst Pinterest och Instagram – sprang Hannah på SKANDINAVISKA SHAKERKÖK som kändes helt rätt.

DIMGRÅTT KÖK OCH TRÄRENA KNOPPAR

– Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss. Det här är inget kök nästa ägare kommer vilja ändra eller slänga ut, menar Hannah. Det kommer hålla länge, både ur ett stilmässigt och hållbart perspektiv.

Färgen de valde på köket är ur Skandinaviska Shakerköks basutbud och heter “Dimgrå”. Bänkskivorna är av ek och till det matchar de omålade träknopparna fint.

Bord, stolar och lampa är vintagefynd. Även vasen, som antagligen är en gammal kemikolv enligt Hannah, är också fyndad second hand.

TANKAR KRING PLANERINGEN AV KÖKET

Paret hade en skiss över hur de ville att deras nya kök skulle se ut men fick sedan hjälp av Skandinaviska Shakerkök med att finputsa planeringen och addera detaljer kring förvaringen.

– Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp, för att vi gillar den goda överblick man får i en låda.

Både diskmaskin och kylskåp är integrerade – de har fronter i samma trä och färg som köket – något som köket innan definitivt inte hade.

“VI FOKUSERADE MYCKET PÅ LÅDOR ISTÄLLET FÖR SKÅP.”

– Det blir en stilren och enhetlig känsla, menar Hannah. Innan visste jag inte hur det skulle fungera med fronter men de passar verkligen så himla bra!

Det svåraste beslutet var hur de skulle kombinera diskho och bänkskiva.

– Vi var först inne på sten, men kände sedan att vi ville ha en ekskiva. Men kring diskhon ville vi ha en avlastningsyta i rostfritt stål, säger Hannah.

– Först visste vi inte riktigt hur vi skulle kombinera dessa två ytor, lägger Erik till. Men vi fick god hjälp med planeringen, och resultatet blev verkligen bra och funktionellt.

EXTRA DJUP BÄNKSKIVA

Ett val som paret är extra nöjda över är bänkskivan som fått ett 10 cm extra djup vilket skapar ännu större arbetsyta. 60 cm är det som annars är standard.

– Kan man ha 70 cm ska man ta det!, säger Erik.

“VÅRT KÖK KAN VI MÅLA OM OCH FÖRÄNDRA UTAN PROBLEM.”

En annan detalj de uppskattar är anpassningsmöjligheterna kring köket.

– Ett maskintillverkat kök med spånskivor och laminat kan man inte ändra eller laga om det skulle behövas. Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem, säger Erik.

– Vi har exempelvis redan nu gett vår bänkskiva lite extra kärlek genom att olja in den för att få en särskild finish, tillägger Hannah.

De har även flyttat på ett hyllplan inne i ett skåp för att även de högsta vinglasen skulle få plats. Erik berättar:

– Vi tänkte inte på det måttet när vi ritade upp köket, men det var inga problem att ändra i efterhand. Det är ju det som är så bra när köket är av massivt trä! Det går att göra sådana förändringar i efterhand om man vill.

__

Se fler bilder på köket HÄR.